HTML

Az Androidom és én (No meg egyéb dolgok...)

Itt alapvetően az Android-os programokról, Galaxy 3-ról, Alcatel OT-995-ről és Asus MeMo Pad HD7-ről olvashatsz majd. De lesz benne más is...

Utolsó kommentek

Fészbúk

Partner oldalak

Az efs partíció lementése.

2011.02.01. 21:09 emerzee

Hát akkor most folyunk bele egy kicsit a komolyabb dolgokba.
 
 
 
 
 
Az itteni leírás, szigorúan azoknak szól, akik értenek a dolgokhoz. Ha nem értesz hozzá, akkor hagyd a francba! (Sajnálom, de nem vagyok egyszemélyes helpline, és semmi kedvem hülye kérdésekre válaszolgatni. Ha a leírás alapján nem tudod megcsinálni, sajnállak! Ha csak ezeket a dolgokat csinálod meg, amik ide le vannak írva, akkor elrontani nem tudod a telefonod, de ha valami mást bénázol el, és elrontod a telefonod, akkor magadra vess. Semmiféle felelősséget nem vállalok az itt leírtak esetén történő adatvesztésre, vagy telefonelrontásra.)
 
Az android rendszer mint olyan, több rendszerpartícióból áll. Ezek egyike az efs. Az efs tartalmazza azokat az adatokat, amik alapján a rendszer tudja pl., a wifi-d mac címét, vagy a többi közt a imei számod. Ezeknek a fontosságát nem érdemes hangsúlyozni, hiszen nagyon fontos infók. A mac adress pl., azért fontos, hogy azonosítani tudják az eszközt a wifi hálózaton. Ez egy egyedi szám, elvileg nincs belőle több a világegyetemben (persze, ez nem feltétlen igaz, hisz hallottunk már mac adress ütközésről). A másik ami viszont még-még fontosabb, az imei számod. Ez alapján azonosítja a telefonod a szolgáltató. Ez alapján blokkolják is, de ez egy másik dolog. Erről majd írok egy pici eszmefuttatást a végén.
Szóval az efs egy fontos dolog. És akkor itt a kérdés, hogy nekem mi a francra kell ez? Mert ha nekiállsz frissíteni a telefonod, és hibás a frissítő, vagy nagyon szar időpontban szakad meg a frissítés, akkor odalehet az efs partíciód, és benne a fontos adatok (Pl., még kapcsolódni se tudsz a szolgáltatódhoz.)
Az esetek kb., 1 ezrelékében történik meg ez a dolog, de jobb félni, és nem is tart sokáig a dolog.
Amire szükséged van: Rootolt telefon, adatkábel (érdekes, az utángyártott is jó, de inkább az eredetit használd), adb
Menete a következő:
  • A rootolt telefonon kapcsold be az alkalmazásoknál a fejlesztést.
  • Dugd rá a telefont a gépre.
  • 3. A gépen nyiss egy parancssort, és menj be az adb-hoz
  • 4. Add ki az adb shell parancsot.
  • Írd be: su
  • A telefonon a super user engedélyt kér, engedd meg neki.
  • Add ki a következő parancsot: dd if=/dev/block/stl4 of=/sdcard/efs.rfs
  • A parancssor egy kicsit áll, majd néhány másodperc múlva kiírja ezt:
dd if=/dev/block/stl4 of=/sdcard/efs.rfs
8704+0 records in
8704+0 records out
4456448 bytes transferred in 2.729 secs (1632996 bytes/sec)
#
  • Nézd meg a telefonon, hogy ott van e a kártya főkönyvtárában az efs.rfs?
  • Mentsd el a file-t valahova, ahol tudni fogod, hol van, és nem sérülhet meg.
  • Add ki az exit parancsot, húzd le a telát, vedd ki a fejlesztés pipáját, és kész is vagy.
 
És akkor ez most mire jó? Az odin-ban van efs visszaállítási lehetőség. Egyesek a neten beszámoltak róla, hogy frissítés után elcsesződött a telefonjuk. Ezek szerencsénkre, inkább azok voltak, akik I5801-esre rakták fel az I5800 rendszerét., de volt példa I5800-asnál is.
Azzal, hogy ezt megteszed, csak magadnak teszel jót. Elég szar, ha épp nálad van áramszünet frissítés közben…
 
Jó munkát!
 
 
 
 
Az ígért eszmefuttatás: Hogy mért jó, hogy partíción van az imei számod? Mert megváltoztatható. (Nem néztem utána, hogy hogyan, de olvastam a neten, hogy megváltoztatható.)  Itt jön a lényeg: A telefonod letiltotta a szolgáltató? Meg kell változtatni egy másik imei számra a telefonét. Honnan szedjek imei számot? Egy régi telefonból, vagy az amerikai ismerősét kérd el. Itt persze jön a dolog, hogy ha valaki ellopja a telefonod, ő is megtudja ezt tenni, így a tied nem lehet már letiltani. Vagy ha le is lett tiltva, hát megváltoztatja, és már nincs is értelme letiltatni… Szóval ez is egy szempont.

 

1 komment

Címkék: tipp leírás root android ötletelés sdk jogi nyilatkozat i5800 galaxy 3

A bejegyzés trackback címe:

https://emerzee.blog.hu/api/trackback/id/tr942631965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huede 2011.02.01. 21:17:26

jó lett, grat :)
tömör lényegretörő és tetszik a piros fejléc!!!
süti beállítások módosítása