HTML

Az Androidom és én (No meg egyéb dolgok...)

Itt alapvetően az Android-os programokról, Galaxy 3-ról, Alcatel OT-995-ről és Asus MeMo Pad HD7-ről olvashatsz majd. De lesz benne más is...

Utolsó kommentek

Fészbúk

Partner oldalak

Android és a gps esete...

2013.11.27. 20:58 emerzee

Többször felmerülő kérdés a fórumon a gps működése, vagy nem működése. Erről firkálnék pár szót itt a blogban. Próbálom érthetővé tenni a dolgot.

Elsőnek tisztázzuk a fizikai részét. A mobil eszközökben fontos, hogy pici helyen férjen el minden. A gps-nek sincs sok hely. (Sőt, majdhogynem a legkisebb chip a készülékben.) A normál gps antenna viszont nagy, és sokat fogyaszt a meghajtó proci. Egy hagyományos mobiltelefon akár negyedét is elfoglalná. Ez a méret- és energiaharcban eléggé nagy luxus lenne. (És a gps alkatrész ára is közrejátszik.) Erre találták ki, hogy legyen a-gps. Keveset fogyaszt, pici, de az a-gps egy öszvér gps. A jelentése: Assisted GPS. Tehát támogatott gps. A lényeg a következő: A készülékben bekapcsolod a gps-t. Nem csinál ő semmit addig, amíg te el nem indítasz egy progit, aminek kell a gps pozíciód. Azért írom, hogy gps pozíció, mert vannak programok, amik telefon esetén a cellainformációk alapján meghatározott nagyjábóli pozíciódra kíváncsiak. Ezek inkább arra valók, hogy a programkészítő kiderítse, merre felé vagy, melyik ország, melyik részén. Na szóval elindult a programod. Ekkor bekapcsol a félkörömnyi, vagy kisebb chip. Elkezdi nézni, hogy mit talál maga felett. Amit talál, azt gyorsan elmondja a mobilszolgáltatódnak. Az megnézi a cellainformációid, és összefésüli a a-gps-ed adataival, majd gyorsan kiszámolja a feletted lévő műholdak pozícióját. Ezt visszaküldi a készülékedbe, aki nagyon örül, és egy gyors ellenőrzés után már mondja is, hogy hol vagy.

Előnyök: Ha van mobilnet előfizetésed, akkor gyorsan kiderül a pozíciód, mivel a dolog pár kilobájtba kerül.

Hátrány: Kell hozzá mobilnet előfizetés.

És mi van ha nincs mobilnet előfizetés? Akkor bejátszik a wifi. Letölti a netről a pozíciódhoz szükséges almanachot. Persze, itt bejátszik az a turpisság, hogy feltételezi a készülék, hogy nem sokat mozogtál az utolsó pozíciód óta, ami pótolja egy kicsit a cellainfókat. Itt már nem megy olyan gyorsan a dolog, lassabb, mint a mobilnetes verzió.

Előny: Viszonylag gyors pozíció találás.

Hátrány: Kell egy wifis net.

És mi van, ha ez sincs? No ekkor jön a cold start, vagy a warm start. Hideg indulásnál, az a-gps-nek semmi infója sincs a helyzetéről. Nekiáll keresgélni a gps műholdak frekvenciáján, majd szép lassan letöltögeti az infókat, és kiszámolja, hogy hol vagy. Ez bőven a tíz perc fölött lehet. 50 bájt per másodperc a gps műholdak adatsebessége. Ez nem nagy sebesség. Mire mindegyik műhold elmotyogja a pozícióját, addigra "megöregszünk". Az első gps-em (sport gps), bő fél óra alatt jött rá, hogy már nem Taiwanon van... (Be is húzott egy szép volnalat hazáig.) Van a meleg indulás. Itt arról beszélünk, hogy a gps az elmúlt 7 napban valamikor be volt kapcsolva, és le is töltötte az almanach-ot. Ez tartalmazza a gps műholdak helyét, és feltételezi, hogy nem vagy messze az utolsó pozíciódtól. Ekkor csak pár perc az indulás. Leellenőrzi az infókat, és huss, mehetsz is.

Amit tudni kell még a gps dolgokról: A gps pozíciód megállapításához szükséges, hogy a telefonod gps vevője rálásson a tiszta égre. A dolgok bizony leárnyékolják a rálátást. Falak, fémgőzölt ablakok, eső, de még a tűlevelek is. (Valahol megállapították, hogy a tűlevelek formája pont olyan, hogy szétveri a gps jelet, ezért nagy lesz a visszavert jel. Ergo: fenyőerdőben, nem valószínű, hogy lesz gps pozíciód.) Tehát a nagyszobában, a kanapén nem lesz gps pozíciód. Ami még jó dolog, ha egy helyben vagy, nem mozogsz. De lehet ezek közül mind okés, ha nincs szerencséd, és a műholdak ép egy vonalban vannak. Ekkor nincs háromszögelés. Merhogy a gps így működik. A gps műhold elmondja, hogy ő merre jár, és ez háromszögelődik. (A gps műholdak atomóráinak a pontatlanságából adódóan, inkább nevezhetnénk négyszögelésnek, mert négy műhold ismerete kell hozzá...) A magasság megállapításához kell plusz egy műhold. Szóval betojni nem kell. Általában több mint négy műhold van felettünk (7+), és nem egy vonalban, de ha csak az egy vonalban lévőket látjuk akkor is azok max 15 perc alatt szétszaladnak majd, és lesz pozíciónk.

Na jó, itt már eléggé beleszaladtunk a dolgokba. Amit még tudni kell, hogy a helymeghatározás alapja az idő. És ebben a műholdak nagyon jók. Ha bekapcsolod a gps-t, és az talál pozíciót, akkor lefrissíti a készüléked óráját is, ami majdnem atomóra pontosságú lesz! (Persze, csak addig amíg van pozíciód, mert onnan a kütyüd kvarca fog ketyegni, illetve a szolgáltatód küldi el a gps idejét...) Merthogy a gps műholdakban atomóra van...

Mi a megoldás, ha nem akar a kütyü műholdakat fogni?

1.) Telepíted a Play-ről a "Gps test" nevű progit. Link

2.) Bekapcsolod a kütyüdön a gps-t, és a wifi-t

3.) Keresel egy wifit amihez van hozzáférésed.

4.) Elindítod a Gps test-et, és kimész a szabadba, vagy az ablakhoz mész, ahol van wifi jel, és a teló látja a szabad eget.

5.) Vársz egy kicsit, amíg a gps jel meg nem jön. (Elvileg max., 1-2 perc.) Ha nincs mégse gps jel, akkor az ablakod lehet, hogy fémgőzölt, vagy nem lát ki a kütyü eléggé az égre.

6.) Örülsz, mert van egy heti almanachod.

7.) Ha megint nincs jel, akkor goto 1 vagy goto 2

Szólj hozzá!

Címkék: gps android gps

A bejegyzés trackback címe:

https://emerzee.blog.hu/api/trackback/id/tr65661419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása