HTML

Az Androidom és én (No meg egyéb dolgok...)

Itt alapvetően az Android-os programokról, Galaxy 3-ról, Alcatel OT-995-ről és Asus MeMo Pad HD7-ről olvashatsz majd. De lesz benne más is...

Utolsó kommentek

Fészbúk

Partner oldalak

Samsung Evo 840 120GB SSD. Új fejezet a programok betöltésében...

2014.04.20. 21:51 emerzee

A legkisebb tesó landolt nálam. MZ-7TE120BW A Samsung Evo 840 sorozatának 120 gigás kütyüje. Itt egy tesztnek kellene lennie, de nem igazán lesz.  Totál szubjektív valami lesz belőle, némi infóval megtámogatva...

Ő ugyebár egy SSD. Tehát mozgó alkatrész nélküli "vinyó". A tároló mérete nem nagy, sőt, mondhatnánk kicsi. Rendszer meghajtónak viszont elég egy hétköznapi felhasználónak, cserébe óriási a sebességet kapunk! Nézzünk néhány technikai adatot, képet, majd saját méréses (tökszubjektív) adatot, és a végén egy konklúziót, ami aztán megatökszubjektív lesz!

A kiszerelés egy 2,5 ös vinyóhoz hasonlít, alu házban, felfogatási pontokkal. A belsejében egy pici nyáklapon 2 nand flash memória csücsül, egy Samsung sajátfejlesztéses vezérlővel. Hogy miért került ekkora házba, azt derítse ki mindenki, maga... :) Súlya, mint a pihe.(Prohardver)

A géphez, mint látjuk satán csatlakozik, abból is 6 Gb sebességgel. Ekkor a tempója a hivatalos adatok alapján 540/410. Ez rendes sebesség, hisz több mint fél giga másodpercenként, de mivel az én vezérlőm csak 3 Gb-es, így nálam a sebesség 281/270. Persze már ez is jó egy vinyóhoz képest, hisz a gyorsabbik vinyóm is max., 161/139-es. Ez majd a konklúziónál ki is bukik.

A háza szürke, és visszafogott, üresjáratban semmi hőtermelés. Próbáltam megfingatni egy kis másolással, de nem éreztem számottevő hőemelkedést. Jó volt látni, hogy két vinyóról egyszerre másolva is hozta a két vinyó maximális sebességét, és még belefért volna plusz 100 mega másodpercenként. Kifogni nem fogok tudni rajta...

(hardwareheaven)

A sebességről gondoskodik még egy 256 Megás LPDDR2-1066 ram, és a kütyü tud 256 bites AES titkosítást. Támogatja a SMART-ot és a TRIM-et. Ha a TRIM nem támogatott os szinten (pl., xp :( ), akkor a hozzá adott programmal lehet ezt a hiányosságot támogattatni.

No ha már program. Két program van a hozzáadott cd-n. (...és persze mindenféle nyelveken pdf-ek, csak magyarul nem.) Szóval az egyik program a "Data Migration", a vinyón lévő rendszer, SSD-re való áthelyezésre való. (De szép kerek mondat... :D ) Mielőtt átrakod a rendszert, állíts le minden háttérben futó programot. Én a vírusirtót nem állítottam le, de nem volt vele gond. Van neki szelektív áthelyezési lehetősége is, amikor kiválaszthatod, hogy melyik mappákat ne rakja át. Én speciel megtakarítottam a rendszert egy kicsit előtte. Az én 90 gigás rendszerem néhány perc alatt átdobta. Biosban beállítottam, hogy már az ssd-ről bootoljon, és ugyanonnan folytattam minden, mint annak előtte a vinyóról...

Közé szúrom, hogy az SSD formázatlanul érkezik. A Samsung által támogatva a fat32 és az ntfs van. Más formátumra nem is próbáltam formázni. Hogy mért érkezik formázatlanul? Szerintem azért mert a másik programban, aminek a neve Samsung Magician,  van egy "Over Provisioning" rész. Itt meg lehet adni a drive-nak egy tárhely mennyiséget, amit a készülék élettartamának meghosszabbítására használ. Ezt a részt az oprendszer nem látja, és ha egy belakott kütyün hajtod végre, akkor hazavágja a használt partíciót.

Ha már élettartam. Eljött az elérhető árú SSD-k kora. Egy 120 Gigás elég a rendszernek. Az SSD-k a nagy file-okat szereti, a kicsiket nem. Azok hamarabb hazavágják őket. De! Az SSD-k ára az utóbi időben elég jól esett. Január óta az ötödükkel. Erre a kütyüre 3 év gari van. Mire letelik a 3 év, addigra az SSD-k, szerintem hétköznapi cuccok lesznek. Ettől független úgy gondolom, a Samsung minőségi termékeket gyárt, tovább fogja bírni mint 3 év. Én nem fogom beállítani az Over Provisioning rész, mert bízom a Samsungban.

A Magician program végülis az SSD kezelőprogramja. Itt tudod a drive sebességét lemérni, a gépben lévő más meghajtók sebességével összemérni. Le tudod ellenőriztetni, hogy a drive tényleg eredeti, vagy egy hamisítvány (SIC!); kiírja, hogy eddig mekkora adatmennyiséget forgalmaztál rajta; milyen az állapota; milyen csatlakozással kapcsolódik a géphez (ahci, sata fajta); ha az OS nem támogatja, megtrimmeltetheted a kütyüd; leellenőrzi a firmware-t, és ha van frissebb, frissíttetheted; beállíthatod az OS-t, az SSD-hez, hogy jobban menjen, vagy tovább bírja; beállíthatod az Over Provisioning-et; biztonságosan törölheted az egész kütyüt; beállíthatod a rapid módot, ami a rendszermemóriából lecsíp egy darabot, pufferként használandó, de én nem merném használni, mert ha bármi megakasztja a rendszert, akkor oda az aktuális adatom, és Murphy sose alszik; valamint kódoltathatod a kütyüt, ha parás vagy. Persze van még rendszerinfó, meg ilyenek apróléknak.

Néhány mérési adat:

vinyó SSD
Indulás 3:30 3:30
Újraindítás 3:38 3:30
Hibernálás 0:35 0:20
Hibernálásból vissza 0:58 0:57

A bios 0:30 at szöszöl indulásnál, és újraindításnál.

A mérések alapján mondhatnánk, hogy fa**ság az egész. Lehet, ha új rendszert raknék, gyorsabb lenne. Mivel viszont hibernálom a gépet, és havonta egyszer indítom újra (vagy ritkábban), így nem érdekelnek a bootidők.

 

És akkor a konklúzió: Mi a francnak kéne egy SSD nekem, ha nem gyorsabb a vinyónál?

Első körben azt kell mondanom, hogy valószínűleg a pc-m a vékony keresztmetszet az ssd-hez. 6 éves, nem mai vezérlőkkel, és a belakott rendszer, nem friss, úgyhogy szerintem itt hasalhat el a dolog ezen a részen. De nem kell ám elkeseredni, mert nálam nem itt jön elő az SSD előnye!

A programok viszont pillanatok alatt töltődnek be! Ami eddig sok másodpercig szöszölt, pillanatok alatt berobban a képernyőre! Lehet, hogy nem hasít indulásnál, de a használat nagyon gyors lett! Minden pillanatok alatt odaugrik az ember elé. Fantasztikus a gyorsulás! Azt hiszem, megéri SSD-t beszerezni!

A konklúzió végére még egy gondolat, és egy ajánlás:

Az SSD ugyan baromi gyors, de az igazság, hogy én speciel minden alap programot (tehát amit folyamatosan használok), memóriában tartok. Ebben az értelemben nincs sok értelme az SSD-nek. Mégis, ha valami mást csinálok, öröm látni, hogy olyan mintha már meg lett volna nyitva, csak kicsit lassabban (pár sec) jön előre...

Az ajánlás pedig a következő: Ha valamit szerkesztesz, vagy bütykölsz a gépen, azt másold be az SSD-re addig, amíg nem végzel, mert akkor tényleg előjön az SSD lényege!

Ui.: Elnézést, ha kicsit összevissza lett a dolog, de több részletben írtam (Igazából, ki be rohangáltam a szobában...). Nem tartalmaz laborméréseket, és lehet, hiányzik sok olyan adat belőle, ami másnak fontos lehet, de arról írtam, ami nekem fontos...

Ui.2: Mi is az a TRIM? Az SSD úgy működik, hogy egy tárolási egységen több adatot is tárol. Ha ennek egy része már nem kell, akkor a hely felszabadul, de a még kellő adatok átkerülnek egy másik részre, vagy az adott tárolási egység újrafoglalásánál visszaíródik a még kellő adat is. Ezt kell managelni. Erre van a TRIM. Remélem, a lényeg érthető...

Szólj hozzá!

Címkék: ssd Samsung evo 840

173x képernyőcsere

2014.04.18. 14:33 emerzee

 

Itt egy remek kis videó a képernyőcseréről. Látható benne a készülék szétszedése, a nyák, az akksi, szóval minden. Remélem, nem veszik le a tecsőről...

Frissítés: Második videó: digitizer csere...

 

Szólj hozzá!

Címkék: asus hardware asus memo pad hd7 me173x

Miért nem pörög a blog?

2014.03.09. 08:30 emerzee

Sziasztok!

Tudom megint nem jelentkeztem jó ideje, de nincs semmi olyasmi mostanában a kütyüjeim körül, ami igazából különlegesség lenne, vagy extra. Az android már nem akkora újdonság mint 3 éve, és extra programokkal se nagyon találkozok. Felhasználó lettem, talán egy kis időnkénti extra érdeklődéssel. Azt hiszem, mostanában nem fog veszett sűrűn frissülni a blog, de ha van valami ami tetszik, arról majd írok.

Szólj hozzá!

Alapvető programok (szerintem)

2013.12.20. 21:33 emerzee

Jön a karácsony, és egyre több mindenki kap műszaki cikket karácsonyra. Ezek közül is sokan kapnak tabletet. A fórumon felmerült a kérdés, hogy melyik programokkal érdemes felvértezni a készüléket, hogy az ember lánya mindenre tudja használni.

Szerintem, a legjobb, ha mindenki maga fedezi fel a programkínálatot, és néz utána a problémái megoldásának. Ettől függetlenül mégis segítek, hátha tippeket adok, az induláshoz.

Minden Androidos rendszer tartalmaz beépített programokat. Ezek jobbak vagy rosszabbak, tartalmaznak minden nekünk kellő funkciót, vagy sem. Nincs szinte olyan belső funkció, amelyikre ne lenne alternatíva, akár sokkalta több és jobb funkcióval. A gyártók ezen felül jellemzően telerakják saját programjaikkal a rendszert. Ezek vagy kellenek nekünk, vagy nem. Szerintem nem érdemes törölni őket, mert lehetnek olyan frissítések, amelyek ellenőrzik a rendszer fájljait, amikhez akár az általuk berakott programok is kellhetnek, és nem megy fel a frissítés, lévén azt érzékeli a rendszer, hogy már belebuheráltak. Vannak erre is megoldás, lentebb mindjárt írom.

Az alábbi felsorolás az én listám. Lehet, idővel bővülni fog. Nem biztos, hogy a legjobb programok, de én ezeket találtam, és az én igényemnek ezek kellenek. Nem feltétlen használom a programok összes funkcióját...

Launcher: A felület, amin a programjaid eléred. Ikonok, gadgetek ide kerülnek...

Nova launcher. (Most ezt használom.) Nekem azért tetszik, mert tud a főoldalakra mappákat kirakni, és a programlistában azonnal elérem az alkalmazáskezelőt.

Kábelmentesítés: Ne kelljen a kábelekkel bajlódnom ha össze akarom kötni a számítógéppel.

Airdroid. Itt a blogban találsz róla leírást.

Reklámmentesítés: Mert a reklámokat mint más is, én is útálom...

Adblock Plus. Persze a Google-nak nem tetszett az ötlet, hát leszedték az összeset a Play-ről. De a neten megtalálható.

Billentyűzet program: Mert kellenek az ékezetek.

AnySoftKeyboard. Jól beállítható billentyűzetprogram, letölthető magyar kiosztással.

QR kód értelmezés: Mert ebből nagyon sok van az Androiddal kapcsolatban.

Barcode Scanner. Nagyon jó kis program. Az egyetlen hátránya, hogy a nem latin írásmódok közül, nem mindet tudja értelmezni.

Zseblámpa alkalmazás: Mert kell a fény a sötétségbe.

Color flashlight. Én ezt az egyszerű programot szeretem. Rábökök, és csutka fényerőre löki a képernyőt, fehér háttérrel. A vakut is be tudja kapcsolni zseblámpa gyanánt, sőt tud s.o.s-t villogni, vagy stroboszkópozni, vagy futófeliratot megjeleníteni, és még jó pár mást is.

Disk info: Hogy tudjam, mi foglalja a legtöbb helyet:

DiskUsage. Megmutatja, hogy melyik mappák a legnagyobbak az adott meghajtón. Ha kell a hely, érdemes elindítani a rendrakás előtt. Lehet egy tesztelésre letöltött navigációs program ottfelejtett maga után egy nagy csomó térképet...


Navigáció inicializálás:

GPS Test. Ez megmutatja, hogy mennyi műhód van felettem, és bepozicionálja a helyem. Mindezt szép és áttekinthető formában.

Vírusokkal szembe:

Eset Mobile Security & Antivirus Nekem ez vált be.

Filmlejátszó:

MX Player. Mert eddig csak 1 film volt, amivel nem boldogult. Nagyon sok minden beállítható, tud Hardware módot is.

Ha éjjel az ágyban kütyüzni támad kedvem:

Night Mode. Lesötétíti a képernyőt, hogy mást ne zavarjon a kütyüd fényereje.

Képek nézegetéséhez:

QuickPic. Szerintem, sokkal jobb, mint a gyári galéria alkalmazás. Az első androidos napom óta ezt használom. Nagyon szupi képmanager program.

Kapcsolattartás:

Skype. Mert az én ismerőseim ezt használják. Tudom vannak még más programok is, lehet másoknak azok jönnek be, de ennek van a legnagyobb hagyománya, és ami fontosabb, van asztali kliense. (Mondjuk, a legfrissebb verzió nem jön be annyira, de van régebbi mentésem, ami barátságosabb...)

Irodai alkalmazás:

Eddig a Smart office-t használtam, de már nagyon tervben van a Kingsoft Office. Azt hiszem, hamarosan át is térek rá. Nekem ugyebár alapvetően a dokumentum megjelenítéshez kell, de időnként szerkesztek is rajta.

Média stram:

Skifta. A blogban találsz leírást. Media file-ok távoli elérése, lejátszása.

Adat küldés eszközről eszközre normális sebességgel:

SuperBeam. Ezzel a programmal, eszközről eszközre tudsz file-kat küldeni wifi kapcsolaton keresztül. Nem feltétlen kell hozzá router, mert felépíti a kapcsolatot magában is. Androidos telefon-tablet párosnál elengedhetetlen.

Biztonsági mentés:
Titanium Backup. Ehhez kell a root. Le tudod menteni a programjaid, adatokkal együtt (legtöbb esetben.) Újratelepítés előtt létszükséglet.

Filekezelés:

Total Commander. Ezzel mindent megtehetsz filerendszer szinten. Én a kétpaneles megoldás miatt szeretem.

Külső adathordozók elérése:

USB OTG Helper. Beilleszti a rendszerbe a külső adathordozókat. Elvileg kezeli az ntfs meghajtókat is, de ezt én még nem teszteltem.

Hangerő információ és szabályozás:

Volume Ace. Grafikusan kijelzi a hangrőcsúszkák aktuális állapotát, valamint előre beállított hangerő profilok között lehet váltogatni.

Wifi információ:

Wifi Analizer. Wifi jelerősség, és csatorna adatokat kaphatsz a környező wifi eszközökről. Segítségével pl., meg tudod állapítani, hogy a környéken a routerek, melyik csatornán lógnak, és be tudsz állítani a sajátodnak egy kevésbé terhelt csatornát.

Test:

YamTT. Érintés teszter. Kiírja, hogy hány ujjal lett a képernyő megérintve, és azok pozícióját. (Nekem egy véletlen anomália meghatározásához volt nagy segítség.)

Információ:

Zooper Widget. Ezerféle információ kiíratására jó. Agyon konfigurálható widget. Óriási a tudása, és nagyon jól beállítható. Gyönyörű és informatív widgetek készíthetők vele.

Ébresztőóra:

Alarm clock. Jól beállítható, több időpontot is tud, több riasztás kikapcsolási módszer, egyszerű, nem túlbonyolított felület. Óra, stopper, ébresztőóra egyben.

Telefon beszélgetés felvevő:

call recorder. Ez már telefonos progi. Nekem azért kell, mert ha valamit bediktálnak telefonon, azt vissza tudom hallgatni. Legyen az telefonszám, bevásárlólista, bármi. Nem minden készüléken működik, és ha használod, akkor kötelességed szólni a másik félnek, hogy felveszed a beszélgetést! (Bizonyos országokban törvény tiltja a használatát.)

Ebook olvasó:

fb reader. Én ezt szerettem meg a legjobban. Könnyen beállítható, és az én formátumaim megeszi.

Ui.: Elnézést a tördelésért, de valahogy nem jól tördel a blog.hu motorja. Nem ilyen kinézetet szántam neki, de ez lett a vége. :(

3 komment

HW: Genius LuxePad 9100 Bluetooth billentyűzet.

2013.12.14. 20:43 emerzee

Ha az embernek van egy tabletje, és szeretné azt munkára is használni, nem csak szórakozásra, akkor az első, ami előjön problémának, az a billentyűzet hiánya. Jó, a transcoverrel eléggé jól lehet boldogulni ledöntött formában, de se billentyűzet érzése nincs az embernek, se nem kényelmes. Ha be kell írni néhány dolgot, arra a tablet baromi jó, de egy blogbejegyzést megírni rajta, az maga a halál. És akkor mi van, ha valaki nem csak blogbejegyzést akar, hanem dolgozni is?

Szóval, kell egy billentyűzet. Persze, bluetooth-os, mert azzal párosodik a HD7. Felhozatal? Persze, van sokféle. Drágább is, olcsóbb is. A nagy boltok persze, 3-5 napra hoznak is. De én csak ma vagyok pesten. Mi az elérhető? Hát ez. Volt már genius bill-egér szerencsém. Vagy inkább nem szerencsém, mert persze a gari idő lejárta után egy héttel megdöglött. Nem valami szimpi márka. De kap még egy esélyt. Ha ezzel is befürdök, akkor soha többé nem veszek Genius-t.

No lássuk a dolgokat: A doboz szép, mint minden Genius doboza. Piros, fehér, soknyelvű, nem nagyobb, mint amit rejt. A kinyitása már kezd elbizonytalanítani. 3 oldalról kell a dobozt nyitni, hogy hozzájuss az ablakon kikacsintó termékhez. Persze, nincs kedvem visszahozni, ha nem jó, kipróbálnám. A pult kicsi, a doboz hülyén nyílik, de megoldom. Elem van hozzá, hát bele, gyárilag bekapcsolva (?), hát párosodjunk. Persze, az első párosodásnál lassú voltam. Bele is nézek a manualba, ami azt írja, hogy majd kéri a kódot. Újrapróbálkozik, és kéri a kódot a HD7. Beírom a billentyűzeten, de nem nézem, hogy kell az enter is, hát megint lemaradok. Újrapróbálkozhat. Kód, enter, és már megy is a kütyü. Kiválasztom a billentyűkiosztásom, és kész. Tényleg nem kell sokat szöszölni... Nagyon szimpi!

A billentyűzet magyar nyelvű, minden ékezetes billentyű megvan. A gombok mozgása finom, csendes, csak a space hangosabb. A méretük pont jó, és bár laposak a gombok, de az elemtartó pont jó magasságba emeli.

Adnak hozzá egy nagyon csinos tokot. De itt ennyi is. Csinos, de nem praktikus. A tok a billentyűzet védelmére van, de nem úgy van kitalálva, hogy a tabletet csak úgy bele lehetne tenni, és már müxik is a dolog. A Genius emberei, nem valami Géniuszok... Nem lett volna szerintem bonyolult a dolog. No mind1. A lényeg: Nem használt állapotában a billentyűzetet beteszed két lap közé. Ha használni akarod, akkor a billentyűzetet teljesen kiveszed a tokjából, a tokot meg meghajtogatod tartónak. Szóval a két dolog "eltávolodik" egymástól. Nekem ez a megoldás, nem valami szimpi. Persze egy nagy méretű tabletnél, lehet, ez a praktikus megoldás. (Lehet, már meg is magyaráztam magamnak, hogy ez így jó?) Szóval a dolog ilyen. Ha nincs használva a billentyűzet, akkor nagyon keveset fogyaszt. Ha a hátulján a gombbal kikapcsolod, akkor még kevesebbet. Merthogy a hátulján található az elemrekesz, egy kapcsolócska, és egy gomb. 2db ceruzaelemről megy (alkálit érdemes használni, mert az tovább bírja). A kapcsoló, a ki- és bekapcsolásra való. A gomb pedig a párosításra. Az F12-őn van a párosodás visszajelző led. Szép kéken villog párosodás alatt. Az F11-en is van led, ez akkor villog pirosan, ha merül az elem. A bill kompatibilis az ablakokkal, az almákkal, a linuxokkal, és az androidokkal. Van windows gom, menü gomb, és option gomb is, hogy senkinek se legyen hiánya, a shift (2), a ctrl(2), az alt (1), és az alt gr (1) mellett. Vannak iránybillentyűk, de a fel és a le, eléggé össze lett nyomva, viszont a caps lock, s az enter jó nagy lett. A space 5 billentyű hosszú, ami teljesen jó, viszont hangosabb a többinél. Van backspace, és delete gomb is, valamint a printscreen is megtalálható rajta, a teljes F1-F12 gombsor mellett. Az fn  gomb extra tudást ad a billentyűzetnek, de a matricázás kicsit félresikerült. Az fn funkció jelölő matricák színe, az "F-"gombokon fordítva van a gyári fehérrel. De legalább színesebb a dolog... :D A méretei: kb., 26,2 cm x 12,8 cm. A legnagyobb magassága: kb., 1,6 cm. Csúszásgátló tappancsok vannak az alján, és nagyon könnyű az egész. Szóval minden nagyon rendben van vele, így fél nap után. Egyenlőre, azt kell mondanom, hogy nagyon ajánlott a dolog... :)

Ui.: A képek forrása: Google.com képkereső találatai.

5 komment

Címkék: billentyűzet hardware android

Tabbal, vagy telefonnal felvett video elforgatása, konvertálása...

2013.12.03. 21:37 emerzee

Felmerült egy kérdés, amire választ kéne adni. Nem csak a válaszadás a lényeg, hanem így magamnak is leírom, hogy kell videót elforgatni, konvertálni... Ez egy picit megint mélyvíz, de szerintem aki elolvassa a leírást, meg tudja csinálni.

Ha felveszel egy videót a tabbal, vagy telefonnal, akkor azon visszanézve, mindig helyes lesz a kép, mert a készülék jó felé fogja forgatni. De ha a videódat átmásolod számítógépre, akkor előjöhet az, hogy a video nem az elvárt irányba fog nézni. Mi akkor az eljárás?
Két lehetőség van:

1.) A lejátszó programban ha van olyan beállítás, akkor beállítod, hogy forgassa el a képet.

2.) Átkonvertálod a filmet a helyes oldalra.

Mi most a második ponttal foglalkozunk. Két programra lesz szükségünk: 1.) Video to Video converter, 2.) Virtual dub

A második programmal fogjuk elfordítani, de sajnos nem eszi az mp4 formátumot. Át kell előtte konvertálni a filmünket a VV-vel (Video to Video).

Tehát a menete:

Készíts a videódról biztonsági másolatot!

Másold át a videód a számítógépre. Ha jó az iránya, akkor kész vagy. Ha nem jó, akkor konvertálni kell. Miután feltelepítetted a VV-t, megnyitod. Ráböx az Add video-ra.

vv megnyit.jpg

Kiválasztod a videót, majd beállítod így a konvertert:

vv formátum.jpg
Ha megvagy, akkor (OK). Kiválasztod az "Output Folder"-nél a kimeneti mappát, majd ráböx a Convert-re. Ekkor lekonvertálja a filmed, attól függően mekkora a felbontás, a hossz, és a géped teljesítménye, rövid vagy hosszú idő alatt.

Ha megvan, jön a Virtual Dub. Miután feltelpítetted, elindítod.

File menü: open video file (Kiválasztod, leokézod. Betölti.)

Video menü: filters

Add...

Rotate. Kiválasztod merre forgasson. OK majd megint OK

virtual dub.jpg

A video menüben kipipálod a Full processing mode-t, az Audio menüben a Direct stream copy-t.

A video menüben kiválasztod a Compression-t, majd itt a kedvenc codec-ed... OK

A file menüben kiválasztod a Save as AVI-t, adsz neki nevet, és mentés

Lekonvertálja a filmed, és kész is vagy. Adott esetben, akár kisebb is lehet a végeredmény file méret, mint az eredeti.

Majdhogynem tovább tart elolvasni, mint végigcsinálni.

Jó konvertálgatást!

UI.: A programokat kimásolhatod a Program files-ből, mert instal nélkül is mennek, egy későbbi reinstal miatt. (Ak érti, tudja miről van szó.)

UI.2: Ha nincs xvid, vagy divx codeked, akkor telepítsd, vagy ajánlom még a k-lite codec pack mega változatát.

1 komment

Címkék: video konvertálás video elforgatás

Android és a gps esete...

2013.11.27. 20:58 emerzee

Többször felmerülő kérdés a fórumon a gps működése, vagy nem működése. Erről firkálnék pár szót itt a blogban. Próbálom érthetővé tenni a dolgot.

Elsőnek tisztázzuk a fizikai részét. A mobil eszközökben fontos, hogy pici helyen férjen el minden. A gps-nek sincs sok hely. (Sőt, majdhogynem a legkisebb chip a készülékben.) A normál gps antenna viszont nagy, és sokat fogyaszt a meghajtó proci. Egy hagyományos mobiltelefon akár negyedét is elfoglalná. Ez a méret- és energiaharcban eléggé nagy luxus lenne. (És a gps alkatrész ára is közrejátszik.) Erre találták ki, hogy legyen a-gps. Keveset fogyaszt, pici, de az a-gps egy öszvér gps. A jelentése: Assisted GPS. Tehát támogatott gps. A lényeg a következő: A készülékben bekapcsolod a gps-t. Nem csinál ő semmit addig, amíg te el nem indítasz egy progit, aminek kell a gps pozíciód. Azért írom, hogy gps pozíció, mert vannak programok, amik telefon esetén a cellainformációk alapján meghatározott nagyjábóli pozíciódra kíváncsiak. Ezek inkább arra valók, hogy a programkészítő kiderítse, merre felé vagy, melyik ország, melyik részén. Na szóval elindult a programod. Ekkor bekapcsol a félkörömnyi, vagy kisebb chip. Elkezdi nézni, hogy mit talál maga felett. Amit talál, azt gyorsan elmondja a mobilszolgáltatódnak. Az megnézi a cellainformációid, és összefésüli a a-gps-ed adataival, majd gyorsan kiszámolja a feletted lévő műholdak pozícióját. Ezt visszaküldi a készülékedbe, aki nagyon örül, és egy gyors ellenőrzés után már mondja is, hogy hol vagy.

Előnyök: Ha van mobilnet előfizetésed, akkor gyorsan kiderül a pozíciód, mivel a dolog pár kilobájtba kerül.

Hátrány: Kell hozzá mobilnet előfizetés.

És mi van ha nincs mobilnet előfizetés? Akkor bejátszik a wifi. Letölti a netről a pozíciódhoz szükséges almanachot. Persze, itt bejátszik az a turpisság, hogy feltételezi a készülék, hogy nem sokat mozogtál az utolsó pozíciód óta, ami pótolja egy kicsit a cellainfókat. Itt már nem megy olyan gyorsan a dolog, lassabb, mint a mobilnetes verzió.

Előny: Viszonylag gyors pozíció találás.

Hátrány: Kell egy wifis net.

És mi van, ha ez sincs? No ekkor jön a cold start, vagy a warm start. Hideg indulásnál, az a-gps-nek semmi infója sincs a helyzetéről. Nekiáll keresgélni a gps műholdak frekvenciáján, majd szép lassan letöltögeti az infókat, és kiszámolja, hogy hol vagy. Ez bőven a tíz perc fölött lehet. 50 bájt per másodperc a gps műholdak adatsebessége. Ez nem nagy sebesség. Mire mindegyik műhold elmotyogja a pozícióját, addigra "megöregszünk". Az első gps-em (sport gps), bő fél óra alatt jött rá, hogy már nem Taiwanon van... (Be is húzott egy szép volnalat hazáig.) Van a meleg indulás. Itt arról beszélünk, hogy a gps az elmúlt 7 napban valamikor be volt kapcsolva, és le is töltötte az almanach-ot. Ez tartalmazza a gps műholdak helyét, és feltételezi, hogy nem vagy messze az utolsó pozíciódtól. Ekkor csak pár perc az indulás. Leellenőrzi az infókat, és huss, mehetsz is.

Amit tudni kell még a gps dolgokról: A gps pozíciód megállapításához szükséges, hogy a telefonod gps vevője rálásson a tiszta égre. A dolgok bizony leárnyékolják a rálátást. Falak, fémgőzölt ablakok, eső, de még a tűlevelek is. (Valahol megállapították, hogy a tűlevelek formája pont olyan, hogy szétveri a gps jelet, ezért nagy lesz a visszavert jel. Ergo: fenyőerdőben, nem valószínű, hogy lesz gps pozíciód.) Tehát a nagyszobában, a kanapén nem lesz gps pozíciód. Ami még jó dolog, ha egy helyben vagy, nem mozogsz. De lehet ezek közül mind okés, ha nincs szerencséd, és a műholdak ép egy vonalban vannak. Ekkor nincs háromszögelés. Merhogy a gps így működik. A gps műhold elmondja, hogy ő merre jár, és ez háromszögelődik. (A gps műholdak atomóráinak a pontatlanságából adódóan, inkább nevezhetnénk négyszögelésnek, mert négy műhold ismerete kell hozzá...) A magasság megállapításához kell plusz egy műhold. Szóval betojni nem kell. Általában több mint négy műhold van felettünk (7+), és nem egy vonalban, de ha csak az egy vonalban lévőket látjuk akkor is azok max 15 perc alatt szétszaladnak majd, és lesz pozíciónk.

Na jó, itt már eléggé beleszaladtunk a dolgokba. Amit még tudni kell, hogy a helymeghatározás alapja az idő. És ebben a műholdak nagyon jók. Ha bekapcsolod a gps-t, és az talál pozíciót, akkor lefrissíti a készüléked óráját is, ami majdnem atomóra pontosságú lesz! (Persze, csak addig amíg van pozíciód, mert onnan a kütyüd kvarca fog ketyegni, illetve a szolgáltatód küldi el a gps idejét...) Merthogy a gps műholdakban atomóra van...

Mi a megoldás, ha nem akar a kütyü műholdakat fogni?

1.) Telepíted a Play-ről a "Gps test" nevű progit. Link

2.) Bekapcsolod a kütyüdön a gps-t, és a wifi-t

3.) Keresel egy wifit amihez van hozzáférésed.

4.) Elindítod a Gps test-et, és kimész a szabadba, vagy az ablakhoz mész, ahol van wifi jel, és a teló látja a szabad eget.

5.) Vársz egy kicsit, amíg a gps jel meg nem jön. (Elvileg max., 1-2 perc.) Ha nincs mégse gps jel, akkor az ablakod lehet, hogy fémgőzölt, vagy nem lát ki a kütyü eléggé az égre.

6.) Örülsz, mert van egy heti almanachod.

7.) Ha megint nincs jel, akkor goto 1 vagy goto 2

Szólj hozzá!

Címkék: gps android gps